PRVI MEĐUNARODNI GREENWAYS U OVOM DIJELU EUROPE


GO GREEN projekt – Početna konferencija

 

Dana 9. ožujka 2013.godine uz veliki interes, počela je prva građanska konferencija u projektu greenway, koji je odobren u sklopu IPA prekograničkog projekta između Bakonje i Osijeka.

 

Nakon pozdrava gospodina Janoša Hando predjsednika Udruge”Gyeregyalog.hu”, gospođa Kristina Budai, voditeljica “Zoldutak Modszertani Egyesulet” i aktivni član Greenways saveza obrazložila je početak i razvoj rada Greenwaysa.

 

Poslije toga gospodin Tibor Gonda menager projekta, upoznao je prisutne o ciljevima i zadacima projekta, a zatim je gospodin Balint Juhas predstavnik hrvatskog partnera, govorio o planovima prvog hrvatskog Greenwaysa i izgradnji ekoturističkog prijemnog centra u Zmajevcu.

 

Nakon toga slijedilo je niz interesantnih izlaganja o postojećim Greenwaysima (Ormansag i Meček), o njihovom osnivanju, radu, planovima i zadacima.

 

Poslije kratke stanke, gospodin Zoltan Parmer izaslanik DDRFU, govorio o biciklističkoj stazi EuroVelo, zatim je Dr. Gabor Kiss održao zanimljivu prezentaciju o klasifikaciji „domaćih vrijednosti“.

 

Gospođa Anamarija Kurilla govorila je o mogućnostima izgradnje Greenwaysa u Orfu-u, a gospodin Gabor Benovics kratko je upoznao prisutne o IPA projektu, koji se odnosi na biciklističku stazu između Pečuha-Osijeka i Antunovca.

 

Gospodin Tamas Eperjesi član NAKVI -ja predstavio je njihovu organizaciju, a gospodin Andras Molnar predstavnik Mađarskog Termeszetjaro Szovetseg, upoznao prisutne o postavljanja putokaznih ploča.

 

Prisutni su jednoglasno ocjenili forum pozitivnim, koji je bio vrlo interesantan i poučan. Prilika se stvorila i za međusobno upoznavanje, izmjenu iskustava i o buidućim mogućnostima zjedničkog rada i djelovanja.

 

Za uspješan rad konferencije u veliko je pridonijelo ljubaznost i uslužnost djelatnika “Mecsek Okocsali”, koji su ponudili raznovrsna domaća jela, pića i time pridonijeli da cjelokupni ambijent na skupu bude uspješan i prijateljski ustrojen.