Bakonya


Bakonya je poznato mjesto po svojoj drevnoj crkvi (Arpad-kor), a nalazi se u prekrasnom okruženju Zapadnog-Mečeka kod podnožja Jakab-planine oko 15 km od Pečuha. Stanovništvo se do 1950.godine, odnosno do pronalaženja rudnika sa uranijom, bavilo uglavnom poljoprivredom. S otvaranjem rudnika, veći dio stanovništva bavilo se rudarstvom ili zanimanjem vezanim uz to. Godine 1989. zatvara se rudnik, a selo upada u veliku recesiju, zbog čega nastaju privredni i društveni problemi.

 

Cilj lokalne samouprave Bakonya je prvenstveno poboljšanje života stanovništva. Pored toga nastoji očuvati identitet sela i njegovati kulturnu baštinu, pronalaziti nove puteve za boljitak budućnosti stanovništva.

 

Zbog povoljnog okruženja (prirodni okoliš Mečeka) mjesto ima potencijala za razvitak seoskog turizma. Ove povoljnosti bi željeli iskoristiti u pridruživanju Baranja Greenwaysu i izgradnji “Ekoturističkog prijemnog centra”, a istovremeno se nadaju da će generalizacijom turizma unaprijediti gospodarstvo, te da će se društveni odnosi učvrstiti i poboljšati i time razvijati i proširiti kulturu zdravog života. A u konačnici će sve to pozitivno utjecati na imaž sela.

 

HUN_Bakonya_COA