Baranja Greenways


logo_baranja_kesz2

U ožujku 2012. godine udruga Gyeregyalog.hu zajedno sa dva mađarska i dva hrvatska partnera predali su natječaj za projekt u prekograničnoj suradnji   Mađarska-Hrvatska u sklopu IPA programa : cilj projekta je obilježavanje Grennwaysa od Osijeka preko Kopačkog rita, do zapadnog Mecseka, to jest do naselja Bakonya.

Projekt je uspješno prošao sve poteškoće, te je odobren za realizaciju.

Glavni korisnik

Gyeregyalog.hu Egyesület

Projektni partneri:

Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség

Bakonya Község Önkormányzata

Savez poduzetnika Mađara Hrvatske

Općina Kneževi Vinogradi

U sklopu projekata označiti će se taj eko put. Na više mjesta će biti postavljene informativne ploče sa svim potrebnim informacijama. Napravit će se web stranica sa iscrpnim i opširnim podacima o projektu i o budućim Greenways putevima. Radi  upoznavanja  sa istim, napravit će se  interaktivna karta  i promotivni letci, za bolje i jednostavnije snalaženje posjetitelja. Organizirati ćemo grupni obilazak puta, na kojem ćemo sudionicima osigurati priliku za upoznavanje “Greenwaysa”.

Nadalje organizirati ćemo umjetničku koloniju, gdje će umjetnici koristiti isključivo reciklirane i prirodne materijale (npr: slama). Sudionicima dječjeg kampa osigurati ćemo zajedničko druženje, upoznavanje i očuvanje okoliša i prirodnih dobara.  U sklopu “Eco festa”sa zanimljivim programima i radionicama nastojat ćemo podići svijest o očuvanju prirode. Nabavom bicikala i “yurta” trudit ćemo se pomoći onim naseljima, pored kojih neposredno prolazi greenways da prošire i poboljšanju svoju turističku ponudu. U Zmajevcu i Bakonyi izgradit će se “Ekoturistički prijemni centri”.

Planirane prolazne destinacije:Osijek(Podravlje)-Bilje–Kopačevo-Zlatna Greda-Suza i Zmajevac-Batina-Draž-Duboševica-Udvar–Sátorhely–Villány–Szársomlyó–Kistótfalu–Egerág–Pécs–PlaninaMecsek-OrFU-Bakonya.

Vrijednost projekta je:440.144 EUR

od toga EU sufinancira:376.928EUR